Nieuws over de Van der Hoeven Kliniek | Lees online
Van der Hoeven Kliniek
Nieuwsbrief mei 2019 - editie 2
De nieuwsbrief van de Van der Hoeven Kliniek wordt twee keer per jaar verzonden om relaties op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen onze organisatie.
In deze nieuwsbrief
Nieuwe locatiemanager locatie Willem DreeslaanJubileum Van der Hoeven Kliniek - Nieuwe afdeling voor plegers van zedendelicten - Onderzoek naar zelfbeeld en paranoia - Nieuw EPD - Groepsleider Joshua blogt - klik hier door naar het colofon
Interview Inge de Boer, manager Van der Hoeven Kliniek locatie Willem Dreeslaan

Inge de Boer is sinds begin oktober 2018 werkzaam bij de Van der Hoeven Kliniek. Zij begon als manager behandelzaken en is kort daarna verdergegaan als locatiemanager van de locatie Willem Dreeslaan 2 in Utrecht. Eerder werkte ze bij Arkin, als manager bedrijfsvoering en inhoudelijk manager van de Kliniek Intensieve Behandeling (KIB) van Inforsa.
Werken bij de Van der Hoeven Kliniek trok De Boer inhoudelijk heel erg aan. ‘Ik denk dat het heel fijn is als je hier mag werken’, zegt ze. ‘Met de bijzondere aanpak van deze kliniek. Er is echt een gedegen visie over het therapeutisch klimaat en over het op- en afschalen van zorg in de Van der Hoeven Kliniek. Dat vind ik heel mooi.’ Lees meer
 
Twitter Facebook LinkedIn
Jubileum bij de Van der Hoeven Kliniek: tien jaar locatie Oudlaan
 
Op donderdag 12 april is het tienjarige jubileum van de locatie Oudlaan van de Van der Hoeven Kliniek gevierd. De locatie bestaat uit de Kliniek Intensieve Behandeling (KIB) - voor patiënten met een civielrechtelijke maatregel zoals een rechterlijke machtiging (RM) - en drie longcare-afdelingen voor tbs. Het was een gevarieerde middag die werd gepresenteerd door stand-up comedian Jeroen Pater met interviews, presentaties en workshops voor een groep externe relaties van ongeveer vijftig mensen. Ook werd die dag de nieuwe naam van de locatie officieel in gebruik genomen: de Wierde. Thema van het feest was 'Tien jaar hernieuwd perspectief.' Voor dit thema was gekozen omdat deze locatie kansen biedt aan mensen die vaak in andere instellingen zijn vastgelopen in hun behandeling. Lees meer
 
Twitter Facebook LinkedIn
Onderzoek van Eva Bloemers naar zelfbeeld en paranoia

Eva Bloemers, werkzaam bij locatie de Voorde in Amersfoort van de Van der Hoeven Kliniek, deed in het kader van de opleiding tot Klinisch Psycholoog (KP) onderzoek naar zelfbeeld en paranoia. Centrale vraag van haar onderzoek was of de COMET (Competitive Memory Training) bij patiënten met een paranoïde stoornis zou leiden tot een verbetering van het zelfbeeld en, in het verlengde daarvan, of de verbetering van het zelfbeeld zou zorgen voor een afname van paranoïde gedachten bij paranoïde patiënten. COMET is een cognitief-gedragstherapeutische behandeling die succesvol is gebleken bij de behandeling van een negatief zelfbeeld bij mensen met onder andere angststoornissen en depressie. Ook kwam in eerdere studies een verband tussen negatieve cognities en paranoia naar voren.  
Lees meer
 
Twitter Facebook LinkedIn
Nieuwe afdeling voor plegers van zedendelicten: KKB

In juli 2018 is een nieuwe afdeling geopend in de Van der Hoeven Kliniek: de Klinische Kortdurende Behandeling (KKB). De afdeling richt zich op plegers van zedendelicten met een andere forensische zorgtitel dan tbs met dwangverple-ging. Deze plegers kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn uit penitentiaire inrichtingen. Andere plegers komen rechtstreeks vanuit huis. Het volgen van een ambulante behandeling is in bij hen vaak ontoereikend gebleken.
Lees meer
 
Twitter Facebook LinkedIn
Nieuw EPD

De van der Hoeven Kliniek heeft sinds het einde van 2018 een nieuw elektronisch patiënten dossier (EPD). De kliniek is overgestapt van Ezis naar Hix (beide van ChipSoft). Om de begeleiding en behandeling van forensische patiënten en cliënten goed te ondersteunen, heeft de leverancier met HiX een integraal en veilig EPD ontwikkeld waarmee er goed samengewerkt wordt tussen ketenpartners. Een ander voordeel is dat de behandelaar geholpen wordt in de informatie-voorziening van het behandeltraject.

Groepsleider Joshua blogt - Aflevering 1: samen leven
Een groot deel van de patiënten dat in de Van der Hoevenkliniek wordt opgenomen, volgt behandeling in groepsverband. Zij eten, drinken, sporten en leven samen. Ook volgen zij met elkaar behandeling. Niet alleen (groeps)therapie is behandeling maar ook het 'gewone' dagelijkse leven. Zo vormen de patiënten van de leefgroep waar ik werk niet alleen een huishouding van tien mannen maar ook een therapeutische gemeenschap. Een voorbeeld van hoe de leefgroep als therapeutisch instrument werkt, kreeg ik mee toen ik net met werken begon. Een patiënt had voordat hij werd opgepakt door de politie langdurig een dubbelleven geleid. Een groot deel van zijn leven was zelfs onzichtbaar voor zijn partner. Die moet zonder twijfel geschokt zijn geweest toen zij erachter kwam wat hij had gedaan. Lees meer
 
Twitter Facebook LinkedIn
Colofon
Reacties op deze nieuwsbrief zijn welkom, stuur een e-mail naar de redactie op nieuwsbrief@hoevenkliniek.nl. Deze nieuwsbrief is een publicatie van de Van der Hoeven Kliniek in samenwerking met de afdeling CE van De Forensische Zorgspecialisten. Eindredactie: Hiske Dibbets. Mocht u geen nieuwsbrief willen ontvangen dan kunt u zich hier afmelden.
 
 
Website - Uw gegevens wijzigen - Afmelden