Promotieonderzoek naar FARE | Lees online
WaagNieuws
 April 2019 - nummer 1
Dit is de nieuwsbrief van de Waag, het grootste centrum voor ambulante forensische GGZ van Nederland. Met deze digitale brief worden de verwijzers van de Waag geïnformeerd over actuele ontwikkelingen in ons behandelaanbod en onze organisatie.
In deze nieuwsbrief
Promotieonderzoek FARERuimte Waag Haarlem efficiënter ingerichtBlog van behandelaar Anouk -
Scriptieprijs Juliette Hutten - Minister op bezoek bij de Waag - Klik hier door naar het Colofon
Mara Eisenberg over haar promotieonderzoek
‘Ik richt me op het valideren van de FARE, een instrument voor Forensische Ambulante Risico Evaluatie.’

Sinds 2013 werkt onderzoeker Mara Eisenberg bij de Waag aan haar promotieonderzoek. Oorspronkelijk onderzocht ze het risicotaxatie-instrument van de Waag voor volwassenen in de ambulante forensische GGZ; de RAF GGZ. Daarbij was haar centrale vraag: doet de RAF GGZ wat het instrument moet doen, levert het bruikbare informatie voor de behandeling en hoe goed voorspelt de RAF toekomstig delictgedrag bij de ambulante populatie? In dat kader verzamelde ze onder andere recidivecijfers uit de database van de Waag waarin de gegevens van ruim 5000 cliënten zijn opgenomen. Deze cijfers vielen voor de Waag gunstig uit. Mara Eisenberg: ‘Uit het onderzoek bleek dat 19% van de cliënten van de Waag binnen twee jaar na het afronden van de behandeling recidiveert. Dit percentage heb ik toen vergeleken met de terugval van ex-reclassanten (onderzoeksgegevens van het WODC). In die groep recidiveert 35% binnen twee jaar. Daarnaast heb ik gekeken naar ex-gevangenen. Van hen valt 48% terug in deze periode.’ Lees meer
 
Twitter LinkedIn
De ruimte van de Waag Haarlem is efficiënter ingedeeld
‘Een nog betere samenwerking’

Onlangs is de vestiging van de Waag Haarlem ingrijpend verbouwd. De reden van de verbouwing was
tweeledig, leggen behandelaar Tineke Hopma en teamleider Ellen Keuter uit. Het gebouw was sterk verouderd en toe aan een opknapbeurt. Daarnaast bestond de wens om economischer met de ruimte om te gaan. ‘Op alle Waag-vestigingen wordt uit het oogpunt van bezuiniging gekeken of we efficiënter met de ruimte kunnen omspringen. Onze vestiging in Haarlem heeft in dat project als pilot gediend,’ zegt Ellen Keuter.
Ze vertelt dat de vestiging sinds de herindeling een derde minder aan oppervlakte bestrijkt. ‘We hadden drie vleugels van het gebouw in gebruik en nu nog twee,’ zegt ze. ‘Hierdoor is er ruimte vrijgekomen en is het mogelijk geworden dat de reclassering in dit gebouw is getrokken. Dat was al lang een wens,’ meent Keuter. Lees meer
 
Twitter LinkedIn
Behandelaar Anouk blogt over haar werk bij de Waag Almere
Aflevering 1: een ontdekkingsreis

Daar ging ik dan, 1 augustus 2018, op weg naar mijn nieuwe werkplek, de Waag in Almere. Met gezonde zenuwen stapte ik uit de auto. Ik had geen idee wat mij te wachten stond, wat dit mij ging brengen én of ik de juiste keus had gemaakt om mijn oude werk te verlaten. Mijn eerdere werk als sociotherapeut bij FVK Basalt in Almere was superleuk, maar ik wilde mijzelf graag verder ontwikkelen en aan de slag als behandelaar. De gesprekken bij de Waag tijdens de sollicitatieperiode ervaarde ik als erg prettig, qua sfeer totaal anders dan het formele vragenvuur bij eerdere sollicitaties. Ik hoopte heel hard dat dit ook de sfeer op de werkvloer was. Meteen bij binnenkomst werd ik welkom geheten met een bos bloemen. Oké, toon gezet. Mijn kamer werd toegewezen en mijn sleutel, garagetransponder en mijn werktelefoon lagen al voor mij klaar. Top!  Lees meer

Twitter LinkedIn
Scriptieprijs voor Juliette Hutten (projectcoördinator
FARE)

Op 1 februari 2019 heeft Juliette Hutten (FARE projectcoördinator de Waag) de Scriptieprijs Forensische Psychologie in ontvangst mogen nemen voor haar scriptie: “Dropout in outpatient forensic mental health care”. Zij heeft haar scriptie geschreven tijdens haar stage bij de Waag - onder begeleiding van Mara Eisenberg en Carlijn Wibbelink (UvA) - in het kader van haar master Klinische Forensische Psychologie. 
Lees meer

Twitter LinkedIn
Minister op bezoek bij de Waag

Op donderdag 10 januari bracht minister Sander Dekker (voor Rechtsbescherming) een werkbezoek aan de Waag. Tijdens dit bezoek heeft de minister een beeld gekregen van de werkwijze van de Waag, waar de nadruk ligt op het behandelen van cliënten met een hoog risico op recidive. Ook is er inzicht gegeven in de belangrijkste risicofactoren die een rol spelen bij de behandeling. Naast uitleg over het programma Topzorg - een behandeling op maat bij een complexe doelgroep die bestaat uit 17- tot 24-jarigen met een hoog recidiverisico op vermogensdelicten - heeft de minister een  gesprek gevoerd met een cliënt en een behandelaar van het ForFact Team.
Lees meer

Twitter LinkedIn
Colofon
Reacties op deze nieuwsbrief zijn welkom, stuur een e-mail naar de redactie op nieuwsbrief@dewaagnederland.nl. Waagnieuws is een publicatie van de Waag in samenwerking met de afdeling Communicatie van De Forensische Zorgspecialisten. Eindredactie: Hiske Dibbets. Mocht u geen nieuwsbrief willen ontvangen dan kunt u zich hier afmelden.
 
 
Website - Uw gegevens wijzigen - Afmelden